Откритият вчера от президента Румен Радев пилон в Ямбол, на който

...
Откритият вчера от президента Румен Радев пилон в Ямбол, на който
Коментари Харесай

Фундаментът на открития от президента пилон в Ямбол е незаконен, смята строителният контрол

Откритият през вчерашния ден от президента Румен Радев пилон в Ямбол, на който е сложено българското знаме, е инсталиран на противозаконен пиедестал. Това следва от мнението на Регионалната дирекция за народен строителен надзор (РДНСК) в града. Документът, който четец даде на " Дневник ", е изпратен на кмета на Ямбол Валентин Ревански на 25 май тази година.

Кметството построява цялото оборудване с документи за преместваем обект. След инспекция РДНСК Ямбол обаче излиза с мнение, че бетоновият пиедестал с размери 7/7/2 метра съставлява градеж по смисъла на Закона за устройство на територията и " не попада в хипотезата на преместваем обект, защото не може да бъде отделян от повърхността и преместван в пространството ".

Да провериш самичък себе си

Тъй като органите на ДНСК имат пълномощия за дейности по отношение на противозаконни градежи от първа, втора и трета категория, какъвто пилонът не е, на кмета на Ямбол е изпратено мнение за осъществяване на инспекция от чиновниците на общинската администрация. Тоест представител на поръчителя би трябвало да се самопровери дали всичко е законно.

" Изпратихме мнение до кмета да се задейства за премахването на обекта. Те ни дадоха отговор, че съгласно тях е преместваем обект, за което има всички документи. Сега всичко е в ръцете на кмета. Направихме каквото можахме. За нас преместваем обект може да е единствено пилонът, само че не и фундаментът ", разяснява за " Дневник " краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на РДНСК Ямбол инж. Снежанка Генова

За общината всичко е законно

" Дневник " се опита да се свърже с кмета на Ямбол Валентин Ревански, само че от кабинета му показаха, че отсъства. Зам.-кметът Енчо Кирязов разяснява, че всичко е законно, само че за повече детайлности препрати към основния проектант Константин Якубович. Той беше сбит: " По телефона не приказвам за такива работи. Заповядайте тук. Ще ви покажа кореспонденция. Хайде да бъдем малко по-сериозни. "

Гражданите, подали тъжби против градежа, показват, че повдигането на пилона е било ненужно, в случай че на 50 метра от него е телевизионната кула с съвсем същата височина, на която е можело да се сложи трибагреникът, в случай че това е била задачата.

Най-високият стълб в урбанизирана територия

Инициатива за слагане на стълб на локалния рид Боровец е оповестена през ноември 2021 година Аргументът е, че на определеното място знамето ще се вижда от автомагистралата, а пилонът ще е най-високият в страната. Междувременно пилонът в местността Рожен, към построяването на който също имаше кавги, а и той се оказа преместваем обект, лиши купата най-голям стълб на към момента неизграденото оборудване със своите 111 метра. Община Ямбол обаче не се отхвърли от плана, като локалната власт намираше мотиви да подсети, че първо концепцията е хрумнала на тях. Изтъква се също, че ямболският стълб е най-високият в урбанизирана територия в България. В същото време като мотив се изважда и фактът, че Иван Параскевов и Стилияна Параскевова, които основават първообраза на българското знаме - Браилското знаме, са изселници от Ямбол. По данни на общината първичните планове за цената на оборудването са сочели, че ще са нужни 65 хиляди лева, само че окончателният разход се оказва близо 208 хиляди лева Към 2 април 85 хиляди лв. са събрани с дарителска акция, стартирана от общината на 7 март предходната година. Първият и към момента най-щедър донор е кметът Валентин Ревански. На откриването през вчерашния ден президентът Румен Радев назова пилона в Ямбол " внушително оборудване, което се явява следващ израз на пробуденото българско родолюбие ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР